Zdravé recepty
Zelený salát
Jaro je tu konečně nejen oficiálně, ale už ho je i cítit – je víc teplo, slunce svítí, dny jsou delší, kvetou první bylinky. Toto roční období není velmi bohaté na plody. O to víc nás zásobuje planou zeleninou.
Celozrnný veganský banánový chlebík
Tento recept není můj. Našla jsem ho mezi recepty pana Cuketky, kterého „znám“ už hodně dlouho. Pamatuji si, že zpočátku nikdo nevěděl, kdo to vlastně je. Ale jeho recepty a kuchařské postupy se mi vždy líbily, stejně jako jednoduchost receptů i důraz na kvalitu surovin.
Andrein "bezlepkový" Halloween
Andreiny recepty nejsou ve Světě homeopatie žádnou novinkou. Receptem tohoto víkendu je její "haloweenský" tip, a to dokonce pro celiaky! Nechte se inspirovat i vy.
Pečivo v době karantény
Snažíte se v době karantény omezit návštěvu obchodů, nakupujete online nebo jednou týdně uděláte větší nákup? Ale co pečivo? S čerstvým pečivem je to složitější.
Rychlé a zdravé večeře
Možná to máte stejně, že se vám stále nedostává dostatek času, a tak vám snad přijde vhod několik mých oblíbených receptů, které jsou zdravé, chutné a hlavně rychlé. V některých receptech používám předem uvařené luštěniny. Jsou velmi zdravé a vhodné právě nyní v zimě, protože posilují dráhu ledvin a sleziny.
Nejen když vám dojde majonéza
Moc ráda se s vámi podělím o rodinný recept na domácí majonézu. Třeba vám přijde vhod právě teď, před Vánoci.
Co se zbylou rýží? Přece ji nevyhodíme!
Dnes pro vás máme velmi rychlý recept na dobrou (a zdravou) večeři!
Pečený čaj – to pravé pro zimní čas
Pečený čaj oceníme hlavně za mrazivých zimních dnů. Je hezky provoní a nás zahřeje svou teplotou i připomínkou slunce, pod kterým uzrávaly plody, z nichž jsme čaj připravili.
Ideální večeře nejen v létě
I když jsou mými klienty převážně lidé s trávicími potížemi a s alergiemi, řeším občas i hubnutí. Přiznám se, že to není úplně můj šálek kávy – neumím totiž dotyčného správně vyhecovat. A také se neumím pak patřičně rozohnit nad tím, že neplní to, na čem jsme se domluvili.
Osvěžení v horkých dnech? Dopřejte si lassi!
V tropických vedrech vyhledáváme stín, jistě všichni dbáme i na dostatek tekutin a často máme chuť i na něco jiného než čistou vodu. Máme pro vás známý tip ajurvédské kuchyně.
Kváskové špaldové ciabatty
„Zase kváskový chléb?“ ptají se často mé děti se zklamáním v hlase. Zajímavé je, že dalamánky (z úplně stejného těsta!) jim chutnají víc. „Kváskování“ se nechci vzdát. Pečivo ze žitného kvásku je pro tělo přínosnější. Nemluvě o tom, že kvalitu domácího pečiva – výběr mouky a všech ingrediencí – máme v rukou my sami. Důvod, proč peču kváskové pečivo, je jednoznačný.
Také klíčíte?
„Mami, co v té polívce plave za vlasy?” ptá se mě nejmladší dcera. „To jsou klíčky vojtěšky.” „Už zase! Ale my máme rády jen naklíčenou slunečnici!”
Tip na rychlý oběd – celozrnná rýže s černou čočkou, restovanou cibulí, mrkví a kapií
Moc bych si přála, aby vás úvodní obrázek neodradil, protože by to byla velká škoda. Rozhodla jsem se totiž podělit se s vámi o svůj dnešní oběd.
Lahodný pomocník v boji proti virózám
Ačkoli je jaro na dohled, chřipka je stále tady. Možná to u vás bylo letos jinak, ale u nás na severní Moravě je nemocných pořád hodně. Naštěstí to není vždy chřipka, ale častěji jen nachlazení s rýmou, kašlem a mírně zvýšenou teplotou.
Prohřívací čaj na chladné dny
S příchodem chladných dnů je dobré více myslet na celkové prohřívání těla. Podporujeme tak imunitní systém a náš organismus je pak odolnější vůči vlivu chladu i bacilů.