Nutriční poradce doporučuje

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Pomohou probiotika napravit i následky nadměrného mlsání?

    Chtěla bych napsat jednoznačné ano, bylo by to tak jednoduše snadné. Ale tak to samozřejmě není…

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Pití u jídla? Musím se ozvat!

    Nedávno jsem četla článek o tom, že pití u jídla je v pořádku, žádné studie o opaku nejsou. S tím já ale musím nesouhlasit. Všechny komplexní a celostní pohledy na výživu a zdraví člověka se shodují v tom, že bychom u jídla pít neměli. 

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Jak správně uvařit a uchovat luštěniny

    Luštěniny rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Obsahují velmi kvalitní bílkoviny, mnoho cenných minerálů, mají nízký glykemický index, zasytí a zahřejí. Jejich příprava není těžká, ale je vhodné dodržet několik pravidel, která zajistí lepší stravitelnost luštěnin a sníží problémy s možným nadýmáním. 

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    O výživě onkologických pacientů s Mgr. Martinem Jelínkem

    Každé onemocnění má svá specifika a mnoho faktorů, které mají vliv na celkový stav pacienta. Důležitou část léčebného procesu tvoří také vhodná výživa v průběhu onemocnění. Zeptala jsem se Mgr. Martina Jelínka, odborníka v oblasti výživy a autora vzdělávacích kurzů i knih o výživě, jak by mohla vypadat výživa u onkologických pacientů. 

  • Zdroj: Ing. Ludmila Pszczolková | Ilustrační foto

    Jáhly sladké i slané, k snídani, obědu i večeři

    Jsou levné, zdravé, bezlepkové, chutné, lehce stravitelné, rychle uvařené. A přesto je někteří lidé nikdy nezkusili, i když o nich už slyšeli. Často je mají doma, protože je jednou koupili, ale ještě „se do toho nepustili“. A to je veliká škoda. Nejen kvůli tomu, že není až tak moc se do čeho pouštět… 

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Jaké potraviny při atopickém ekzému?

    Hned na úvod bych ráda uvedla to, co je na alergiích tak nepříjemné: není žádná potravina, která by byla vhodná pro každého. A naopak – žádná potravina není špatná a zakázaná. (Tady mám samozřejmě na mysli pouze potraviny přirozené, průmyslově nezpracované, žádné konzervy, polotovary, fast foody apod.) 

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Atopický ekzém očima nutričního poradce

    Možná vás to překvapí, ale atopický ekzém je jednoznačně nejčastějším důvodem, pro který mne klienti vyhledají. Malých „atopiků“ mám ve své poradně opravdu hodně. Mnohým jsem naštěstí pomohla, i když to vůbec nebylo jednoduché a snadné. 

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Polévka – náš pomocník

    Na jaře se stránky časopisů stejně jako jiné roky plní různými návody na jarní detoxikační kúry. Detoxikace probíhá neustále, každou vteřinu, po celý rok. To ale neznamená, že při ní tělo nemůžeme podpořit. Významně nám v tom pomůže polévka. Tedy pokud to nebude gulášovka ze „IV. cenové“, ale polévka zeleninová, luštěninová, s celozrnnými obilovinami nebo z kvalitního masa.

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Lepek tam, lepek sem, vyhoďme ho z kola ven?

    Lepek (gluten) je název bílkovin, které se vyskytují ve většině rostlin z rodu trávovitých, jako jsou například pšenice, ječmen, žito, a nejčastěji je spojován s pečivem (oves obsahuje bílkovinu podobnou lepku, proto ovesné vločky mohou někdy způsobovat potíže, a někdy ne). Jak jste na tom s pečivem vy? Stále ještě kupujete chléb a rohlíky, nebo jste se už nechali strhnout k bojkotu pečiva a ostatních potravin obsahujících lepek?

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Babí léto

    Se začátkem školního roku se naše životy opět vrací do pravidelného řádu (hlavně nám, rodičům školáků). Začínáme řešit pomůcky, úkoly, svačiny, kroužky, aby byly děti večer zavčas v posteli apod. Zážitky z prázdnin a letní radovánky se zdají být tak vzdálené.

  • Zdroj: Mgr. Martin Jelínek | Ilustrační foto

    Výživa ve sportu

    Tentokrát jsme s výživovým specialistou a aktivním sportovcem Mgr. Martinem Jelínkem zavedli řeč na výživu ve sportu. Dozvíte se také, co by nemělo ve stravě sportovce chybět a jak podpořit regeneraci organismu po zátěži.

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Bez antibiotik to někdy prostě nejde

    Nezatracuji antibiotika. Jsou to léky, které zachránily a stále zachraňují milióny životů. Za jejich užívání ale platíme vysokou daň. Okamžitým důsledkem užívání antibiotik je narušení střevní a vaginální mikroflóry (po dobu až 6 měsíců), narušení mikroflóry sliznic v dutině ústní (také po dobu až 6 měsíců) a hlavně výrazné snížení naší obranyschopnosti proti virům a dalším infekcím.

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Vzhůru proti chřipce!

    Už se bojíte? Pokud čtete noviny, sledujete televizi a občas koukáte na zprávy na internetu, tak zřejmě ano. Není se čemu divit, valí se to na nás ze všech stran. Určitě je třeba opatrnost, vyhýbat se větší koncentraci lidí, mýt si důkladně ruce několikrát během dne a hlavně před jídlem. Velkou pomocí ale mohou být potraviny a některá režimová opatření týkající se jídla. Která to jsou? 

  • Zdroj: Shutterstock | Ilustrační foto

    Novoroční diety

    O dietách jsem psala už mnohokrát a myslím si, že jsem k nim řekla vše. Přesto jsem se k nim pod tíhou „zaručených rad“ rozhodla znovu vrátit a napsat několik zásad, na které bychom při novoročních dietních předsevzetích neměli zapomínat. 

  • Zdroj: Mgr. Martin Jelínek | Ilustrační foto

    Výživa a stravování v dětství

    Výživový specialista a autor několika odborných knih o výživě Mgr. Martin Jelínek nám odpověděl na několik otázek zaměřených na téma výživy dětí. 

zpět
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Plná verze