Babí léto
Se začátkem školního roku se naše životy opět vrací do pravidelného řádu (hlavně nám, rodičům školáků). Začínáme řešit pomůcky, úkoly, svačiny, kroužky, aby byly děti večer zavčas v posteli apod. Zážitky z prázdnin a letní radovánky se zdají být tak vzdálené.

Zdroj: Shutterstock
Příroda nám nabízí své dary – hojnost úrody babího léta, krásné západy slunce, svěží vzduch a příjemné procházky postupně se vybarvující přírodou.
Pokud jsme přes léto dobře odpočívali, budeme mít dostatek sil na zpracování podzimní úrody, uskladnění na zimu i na výlet do přírody.
Období babího léta je také doba, kdy se začíná ochlazovat (hlavně rána a večery) a náš organismus to pocítí. Proto je vhodné začít zařazovat potraviny, které mají prohřívací účinek.
Tipy, jak podpořit prohřátí organismu:
- Jídlo v toto období déle vaříme a přidáváme prohřívací koření a bylinky (skořice, hřebíček, kardamom, zázvor, pepř, paprika, křen, česnek, cibule, rozmarýn, bazalka, kmín, chilli...)
- Mezi dobře prohřívající potraviny patří pohanka, luštěniny, jáhly, quinoa, rýže, ořechy atd.
- Je čas začít snídat teplé snídaně – obilné kaše, zeleninovo-luštěninové syté polévky, vajíčka, přidávat více tuku (rostlinné oleje, ořechy, semena, máslo).
- Během dne pijeme teplé nápoje a bylinkové čaje.
- Zařazujeme i tepelně zpracované ovoce (povidla, křížaly, marmelády).
- Do pravidelného jídelníčku zařadíme kvašenou zeleninu – pickles – jako zdroj čerstvých enzymů a vitaminů.
- Vitamin C doplníme nejlépe v přírodní formě (zelenina, ovoce, rakytník a rakytníková šťáva, pickles).
- Do pokrmů přidáváme zelené natě, klíčky a čerstvé bylinky.
- A v neposlední řadě nás zahřeje přirozená a opravdová radost ze života, pohyb a pobyt v přírodě, vnímání krátkých radostných okamžiků během dne, které tvoří drobné kamínky v naší mozaice života. Čím více hezkých momentů zažijeme, tím zdravější a pohodovější budeme.