Ideální večeře nejen v létě
I když jsou mými klienty převážně lidé s trávicími potížemi a s alergiemi, řeším občas i hubnutí. Přiznám se, že to není úplně můj šálek kávy – neumím totiž dotyčného správně vyhecovat. A také se neumím pak patřičně rozohnit nad tím, že neplní to, na čem jsme se domluvili.

Zdroj: Shutterstock
Vždy se snažím, aby lidé pochopili, že je nechci naučit „hubnoucí“ jídelníček, ale jídelníček „zdravý“. A hlavně, že to není jídelníček na období od určité váhy do váhy cílové. Protože, i když je jídelní plán nastavený a vypočítaný správně, ale obsahuje zákazy a příkazy, klient ho stejně jednou poruší, aby se odměnil (nejlépe za tu dřinu a odříkání).
S čím mají lidé asi nejčastěji problém, jsou večeře. Já mám dobrou zkušenost s luštěninami, zeleninovými saláty, dietním masem nebo rybou (pokud byl oběd bez masa). Máte-li luštěniny rádi a nedělají vám problémy (což může být způsobeno jejich přípravou nebo kombinacemi s jinými potravinami), určitě vyzkoušejte fazolovou polévku, kterou jsem pracovně nazvala jako italskou. V Itálii jsem se totiž setkala s výbornou mraženou zeleninou, která obsahovala i uvařené luštěniny nebo celá předvařená špaldová zrna. Takovou zeleninu stačí orestovat na oleji a máte vydatnou polévku, která obsahuje nejen zeleninu a vlákninu, ale také velmi kvalitní bílkoviny.
Můj recept je samozřejmě prostý a jednoduchý.
K luštěninám (tentokrát to byly velké bílé fazole) jsem přidala orestovanou zeleninu. Mám to štěstí, že je celá ze zahrádky – cibule, pórek, paprika, cuketa, rajčata, mrkev.
Velmi důležité je správné vaření luštěnin – namočené luštěniny propláchněte, zalijte novou vodou a uveďte do varu. Vařte několik minut, slijte a nalijte další vodu, ve které už vařte luštěniny do měkka. Solte až těsně před dovařením. Hned na začátku můžete přidat mořskou řasu pro lepší stravitelnost.
Zeleninu jsem na olivovém oleji restovala postupně v tomto pořadí: cibule na kostičky, mrkev na kolečka, paprika na proužky, cuketa na půlkolečka (u starší cukety odstraňte vnitřní část s tuhými semínky), pórek na kolečka a rajčata na kousky. Už na začátku jsem do pánve přihodila čerstvě utržený rozmarýn.
Pokud vám vadí, že je polévka příliš čirá, odeberte po uvaření vodu a trochu fazolí, rozmixujte vše ponorným mixérem a vraťte zpět do polévky. A bude jako zasmažená.
Já jsem si polévku dnes uvařila na oběd – stačí velká miska a honem zpátky do práce!
Přeji vám dobrou chuť a krásný zbytek léta.