Školáci a zdravá strava
Když začnou děti chodit do školy, zvyšují se nároky na jejich soustředění a mozkovou činnost, ale také na jejich imunitu a celkový vývoj. Podívejme se na to, co dělají sladkosti s našimi ratolestmi.

První chuť, které každé miminko ochutná je sladká v podobě mateřského mléka a tuto chuť bude mít i po zbytek života spojeno s pocitem bezpečí a lásky. Zde se vytváří neobyčejné pouto mezi sladkou chutí a pocitem z ní. Sladká chuť je tudíž jejich nejoblíbenější.
Pojďme se tady na chvilku pozastavit. Je rozdíl mezi sladkými potravinami a sladkostmi. Sladké potraviny jsou například ovoce, vařená mrkev, vařené brambory, med. To vše má příjemnou sladkou chuť a je ryze přírodní. Pod sladkostmi si představme bonbóny, čokolády, sušenky, zmrzliny…. Zkrátka všechny industriálně vyrobené pochutiny se sladkou chutí. Pokud se malé dítě vyjádří, že má chuť na sladké, můžeme mu tudíž nabídnout místo čokolády kousek ovoce a bude také spokojeno. Dáme-li dítěti ochutnat kousek banánu a po té kousek jablka, určitě si postěžuje, že jablko je po konzumaci banánu kyselé. Dáme-li dítěti čokoládu a potom kousek banánu, může si stěžovat na nedostatečnou sladkost banánu. Příjem nadměrně sladkých potravin snižuje práh citlivosti na sladkou chuť a my potom vyžadujeme stále sladší produkty. Není tomu tak jen u sladké chuti, ale u slané a ostatních. Vzpomeňte si, jak slané jsou brambůrky, které často vídám u malých dětí na různých akcích. A to nemluvím o obsahu a kvalitě tuku v nich.
Důvodů proč bychom měli dbát na přiměřený příjem sladkostí u dětí je hned několik. Cukr v podobě sladkostí vyvolává u dětí ty samé problémy jako u dospělých. Způsobuje nárůst inzulínu v krvi, poté pokles krevního cukru, což způsobuje únavu, nesoustředěnost, nervozitu, agresivitu, chuť na další sladké …. Tento koloběh se může opakovat po celý den.
Má vaše dítě problémy ve škole se soustředěním, je nervózní, roztěkané? Zamyslete se nad jeho jídelníčkem a obsahem v jeho krabičce na svačinu. Strava, kterou dítě konzumuje, může značně ovlivnit jeho chování, prospěch ve škole, či soustředěnost ve školce a hlavně jeho psychiku. Jídlo, které obsahuje vysoký obsah cukru, může vést nejen ke špatné koncentraci, ale i k hyperaktivitě a agresivitě. Sladkosti by v krabičkách na svačinu neměly prostě mít své pravidelné místo. Zatímco ovoce, kvalitní sacharidy a mléčné výrobky by v nich neměly chybět.
Jak by taková svačina mohla vypadat?
- Celozrnné pečivo s pomazánkou a šunkou či sýrem (podle preferencí dítěte),
- kousek ovoce,
- mléčný výrobek,
- co nejméně slazené pití.
Pokud se vaše dítě stravuje ve školní jídelně, je vhodné doma doplňovat školní obědy večeří. Pokud mělo dítě ve škole maso, večer již není třeba ho připravovat a naopak.